Plesu despre noi

Evit sa pun pe site inscrisuri ale mai invatatilor vremii, din mai multe motive. La fel ii evit si pe cei care si-au faurit un soi de cultura de suprafata citind numai din autorii prezentati in Unica sau Cosmopolitan pe o coloana frumos colorata, la recomandari. Imi amintesc ca toti citeau Maestrul si margareta exact dupa ce a terminat Andrei Gheorghe cartea si recenzia. La fel ni s-a bagat sub unghii si Coelho…
Fac o exceptie insa, pt ca textul de mai jos, preluat din dilema veche
mi se pare genial…e o definitie. Iar daca privim Romania ca pe un tot…e si o definitie a noastra, a celor care stam si privim fara sa luam atitudine.
Enjoy!

Andrei PLEŞU | nici aşa
România lui Dan Diaconescu

În condiţii normale, despre Dan Diaconescu n-ar fi trebuit să ştim nimic. Inteligenţa lui nu depăşeşte marginile unei sprinţare şmecherii de Caracal, raporturile lui precare cu limba română se înscriu strict într-o funcţionalitate de duzină, înfăţişarea şi comportamentul lui pendulează între banal şi stînjenitor. Ar fi putut fi organizator de chermeze într-un tîrg de provincie, ar fi putut, în cel mai bun caz, să facă o carieră de activist în vreun consiliu judeţean din Oltenia. Dar pentru că sîntem în România, acest ins „fără însuşiri“ (cum ar fi spus Musil) a devenit milionar şi vedetă. Ziarele vorbesc de o avere aiuritoare (30 de milioane de euro, 2 Rolls-Royce-uri, un Bentley, 2 elicoptere, iaht, vile etc.). A fost premiat de Asociaţia Profesioniştilor din Televiziunea Română, dar şi de alţii, a fost şef la Jurnalul naţional şi la Cotidianul, face rating, vrea să se extindă pe piaţa internaţională, iar de curînd, după dramoleta cu arestarea, ameninţă că va candida la preşedinţie, în numele unui nou partid, botezat, nici mai mult, nici mai puţin, „Partidul Poporului Român“. Să fie vreun secret genetic? (Aud că tatăl milionarului nu e nici el de ici de colo: a trimis o scrisoare preşedintelui SUA, propunîndu-i să instaleze o bază militară americană la Caracal). Cum să-ţi explici un asemenea succes, cum să pricepi transformarea neantului în stea? Nu poţi decît să citezi un admirator al OTV-ului, care, pe un blog, îi spunea tandru patronului: „ieşti (sic!) cel mai tare!“. 

Dan Diaconescu nu are decît un singur criteriu: audienţa. Şi o singură abilitate: acomodarea la nivelul cel mai de jos al consumului public: cadavre pierdute, vraci providenţiali, scandaluri politice şi de familie, dezvăluiri senzaţionale. Prost-gust, trivialitate, sub-nutriţie intelectuală, hîrjoană calomnioasă, jeg. Justificarea? Lumii îi place. Lumea vrea! Lucrurile de genul ăsta îi plac, în orice caz, dlui Diaconescu. Ăsta e universul lui, dacă nu cumva mă înşel şi, de fapt, cînd nu e pe post, se dezmorţeşte niţeluş răsfoind Shakespeare sau Rimbaud. Da, lumea vrea tot soiul de ieftinătăţi, tot soiul de stimulente pentru viscere. Mă mir că nu vedem încă pe OTV execuţii în direct, seriale porno, copii torturaţi şi crime filmate „cu camera ascunsă“. Rating-ul ar deveni apocaliptic. Există, în fiecare din noi, o zonă inavuabilă de cruzime, curiozitate vicioasă, perversiune morală. A valorifica însă tocmai această zonă, a întărîta ce e mai rău în om, a face spectacol din mizerie, a convoca „publicul larg“ la o extatică bălăcire în lături e cinic, e iresponsabil, e ucigător. Sper că, din cînd în cînd măcar, Dan Diaconescu are mici insomnii, vagi nelinişti sufleteşti: în fond, e un periculos distribuitor de droguri, un instigator la disoluţie sufletească, la torpoare mentală, la sub-umanitate. 
Restul…in dilema…

Afisari: 3946 | Publicat la: 08.08.2010 02:07 in: 14 comentarii »
 

14 Responses to “Plesu despre noi”

 1. am citit tot articolul si este GENIAL!!!
  mi-a placut mult citatul:”Prost-gust, trivialitate, sub-nutriţie intelectuală, hîrjoană calomnioasă, jeg. Lucrurile de genul ăsta îi plac, în orice caz, dlui Diaconescu.” … si stau si ma gandesc;daca ajunge Diaconescu presedinte,cu voturile atator babe si mosnegi care il urmaresc pt ca nu pot dormi pe canicula asta,va aduce la guvernare si “placerile” lui?!…

 2. bun articolu ,dar ce ne facem cu toate vedetele pe care diaconescu le-a facut cunoscute si pe urma celelalte televiziuni le-au facut vedete,asistente,invitati speciali inclusiv antena 1,sper sa nu apara vreuna si prin emisiunea neata ca atunci e foarte gravvvvvvvvvv .

 3. Aplauze! triste aplauze…

 4. daca DD-ul ajunge presedinte ,sigur Magda Ciumag ajunge ministresa turismului!!
  vai de capul nostru,o sa mergem din rau in mai rau!!!

 5. Stii, chiar ma gandeam intr-o zi ca Dan Diaconescu a instaurat din nou sclavia in Romania. De ce? Pentru ca maltrateaza creiere si exploateaza prostimea. Oamenii din Romania sunt atat de saraci, de “subnutriti” intelectual incat nu le mai pasa sa caute adevarata valoare a neamului, a mass-mediei si a Romaniei in general. Se multumesc cu OTV deoarece atat ii duce mintea obosita de 12 ore de munca aproape bruta, salariile de nimic si sistemul de ca-ca.

 6. Cand va fi DD presedinte voi iesi la iveala :))

 7. Daca ajumge DD presedinte, atunci chiar merita sa ma recalific(sunt jurist) si sa ma car impreunacu familia in alta tara ceva mai civilizata in care sunt respectati oamenii, nu sunt tratati precum cifrele din statistici.

  PS Mi-as fi dorit sa am sansa sa vizitez Australia cand aveam 20 ani , si nu acum la 35 . Aveam puterea sa o iau de la capat si sa ma realizez acolo. Cred ca acum mi-ar fi mult mai greu in conditiile in care , profesional, ar trebui sa o iau de la zero pentru ca nu sunt facuta sa prestez munci necalificate.
  Acolo am gasit linistea si, oarecum, siguranta dupa care tanjesc aici.

 8. felicitari pentru cursa de la cheile gradistei.multa baffta in continuare

 9. mda…Romania, seminte, manele, gunoi, proasta-crestere, incultura, favoritisme, spaga…de ce? pur si simplu…

 10. … “om fara insusiri”, buna si reala incadrare.

 11. Intr-adevar…este mai mult decat adevarat si mai mult decat trist ceea ce e scris in acest articol. E un fel de definitie exhaustiva a existentei noastre. Marea de prostie…

 12. prieteni,credeti-ma,prostia e peste tot in lume si se exploateaza si acolo nu numai la noi
  asta e ,n-avem ce face,nu ne-am nascut toti manelisti,becalieni…si atunci suportam

 13. nu sunt un mare fan de-al tau dar tin sa t felicit pt acest mic mare comentariu ,ai atins punctele esentiale ,bunicel
  iti doresc multa la revedere

 14. Un adevar trist,dar un adevar totusi.Castigarea alegerilor prezidentiale de un asemenea caracter ar duce instantaneu la plecarea mea din tara,chiar daca sunt tanar.

Lasa un comentariu