wake cu cablu

_dan2336

sunt un pic berbec uneori (si nu vorbesc de zodie). cand am auzit ca in zona in care imi odihneam oasele dupa romaniacs se face wakeboard pe cablu, am dat din cap si mi-am zis ca sport pentru turisti nu vreau sa fac niciodata.  gresit.

am intrat pe net si am citit putin. mi-am resetat gandurile imediat. cablul ofera o noua dimensiune sportului pe apa. faptul ca lipseste valul barcii, pe care wakeboaderii il folosesc ca pe o trambulina, nu e un impediment. la cable wake(o sa ii spun asa, pe scurt), sariturile se fac cu o alta tehnica(o gasiti oriunde pe net), insa zborul e unul incredibil de frumos. plusul e dat de inaintarea consanta a cablului, tot timpul pe aceeasi traiectorie. in felul asta pregatirea unei sarituri e mai simpla, factorii constanti fiind mai multi. un alt plus, e dat de inaltimea la care se leaga saula de cablu. asta face ca saritura sa fie ampla, plutirea mai lunga, coborarea mai lina. sariturile seamana mai mult cu cele din kitesurfing(sportul ala cu zmeu).

fiind novice in sport, m-am limitat la ale mele. intai am vrut neaparat sa invat sa “decolez” cu saritura. exista doua feluri de a pleca de pe ponton. stilul amator, adica din stand in fund, cu placa in apa…foarte simplu pt cei care au invatat cu barca. se mai poate pleca din saritura, daca ea e executata la momentul potrivit. plus minus, marja de eroare e mai mica de o secunda. mare lucru nu ti se poate intampla, poate cel mult sa rada un ponton intreg de tine. daca sari prea devreme, placa se fa scufunda si saula te va trage pe burta. daca sari prea tarziu, saula va lua atitudine si placa va ajunge probabil ultima in apa.

video

un altu lucru destul de dificil(ca incepator), e sa dozezi tensiunea in saula si sa iei trasa potrivita “la colturi”. cablul formeaza un dreptunghi deasupra apei, nu o elipsa. asadar, “la colturi”, viteza riderului pe apa se dubleaza aproape instantaneu. daca treaba te ia pe nepregatite e destul de greu sa te redresezi. aici intra in actiune o barca ce tine de stabiliment si face ture de recuperare pe lungimea cablului (aprox 150m).

in ultimele zile am reusit sa sar trambulinele, insa fara giumbuslucuri prea complicate. oricum nu cred ca mi-ar fi iesit si ma alegeam doar cu un set de spalaturi cu apa sarata. sa ne vedem lungul nasului…

plusuri cable wakeboarding:

-potential ridicat pt sarituri si trick-uri

-complet eco

-accidentele pot fi tinute sub control

-potential turistic imens(am vazut copii de 6 ani si batrani de 60), bar/restaurant la botul…

-rampe si trambuline montate permanent

-concursuri/competitii internationale usor de organizat

-costuri mici

-si cel mai important amanunt, cablul se poate monta pe lacuri unde barcile NU au voie.

minusuri:

-daca nu esti concentrat pe sarituri, ci pe plimbare ti se poate parea plictisitor si repetitiv

-nu vezi locuri noi, nu poti alege zona

eniueiz, nu ma pricep prea bine, vreau doar sa mai deschid o ferestruica spre un sport care se poate face lejer in romania, tara schijeturilor conduse de manelisti si a barcilor din ce in ce mai mari, care apar pe unde nu te astepti.

Afisari: 5244 | Publicat la: 12.08.2011 10:54 in: , 10 comentarii »
 

10 Responses to “wake cu cablu”

 1. Super sport!
  A aparut cumva in RO un astfel de loc?

 2. Wish I could do this:)…si stii ce e cel mai simpatic in toata treaba asta?…pe langa valuri,plutire,soare,adrenalina?…ca ai un super fotograf care in fiecare an iti mai adauga cateva poze in albumul de familie si mai ales multi fiori in suflet…la anu’ propun sa faceti schimb de locuri:tu faci poze iar Mihaela se joaca in locul tau prin apa :):*

 3. dani, sa nu ma injuri daca o sa iti doresti chestia asta:
  – cum arata: http://www.youtube.com/watch?v=4EplwKeeXWI
  – filmari facute cu el in camerun: http://www.youtube.com/watch?v=8a14ZCi8SZA

 4. din pacate, in ro, am inteles ca existau mai multe cabluri…acum nu mai e niciunul…

 5. E cumva in Croatia la Porec-Zelela Laguna?

  Seamana foarte mult pozele cu locatia respectiva, acolo fiind si un astfel de dispozitiv.

 6. “plusuri cable wakeboarding:

  -potential ridicat pt sarituri si trick-uri

  -complet eco”

  Defineste eco te rog frumos. Complet eco e windsurf, surf, kitesurf(kiteboarD). Fiind tras de o barca, nu e complet eco in my opinion ;).

 7. Ma bad am crezut ca e wake normal 😉

 8. pentru cei din vestul tari ,sa syiti ca este o super balta la szeget

 9. Pentru ca nu am cont de facebook a fost singura modalitate de a va ‘atentiona’. Pentru ca emisiunea de astazi sa fi fost perfecta trebuia sa o invitati si pe Lumi alaturi de Patrick. Energia debordanta si dragostea s-ar fi impletit intr-un mod nemaipomenit. Astept…. Dincolo de ironii ma bucur ca am descoperit acest blog. Revin!

 10. Salut. Zimi te rog dacă este așa ceva în România și unde anume! Am făcut așa ceva acum de curând la Hipnotics în Turcia aproape de Side și m-am îndrăgostit de acest sport. Aștept un răspuns

Lasa un comentariu